KNX Nedir?

KNX Sistemi; 36 ülkede, dünyanın önde gelen 480 teknoloji üretimi yapan firmanın cihaz ürettiği, Açık kaynak kodlu sistem protokolünün adıdır. KNX Sistemi Avrupa ve Dünyada Akıllı Bina teknolojilerinde öncülük yaparak, sistem standartlarını belirleyen yapıdır. KNX Sisteminde öncelikli hedef; sürdürülebilir teknoloji ile, kullanıcılarına tek bir markaya bağlı kalmadan binlerce çeşit ürünlerle alternatifler sunmak; Çözüm ortaklarıyla kullanıcılarına en verimli ve en optimum çözümün proje ihtiyaçlarına göre sunulmasını sağlamaktır.

KNX/EIB Bina Kontrol sistemi, iki telli düşük voltajlı (29 VDC.) bir Bus hattına bağlanan anahtar, termostat, detektör vb. sensörler ile aynı hatta bağlanan sürücü cihazlarından (on/off, dimmer, motor sürücü vb.) oluşmaktadır. Sistemin işletilmesi için Kontrol Panosu veya bir Bilgisayara ihtiyaç duyulmamaktadır. Cihazlar, bağlı oldukları Bus hattı üzerinden birbirleriyle haberleşerek merkezi bir kontrol ünitesi olmaksızın bağımsız olarak işlevlerini yerine getirirler. Bu da sistem üzerinde çok yaygın ve güvenli bir kontrol / otomasyon imkânı sağlamaktadır.

Fonksiyonlar;

  Aydınlatma (On/off - Dimmer),
  İklimlendirme (Isıtma – Soğutma- Fan),
  Panjur, Perde, Jaluzi ve Tente kontrolü,
  Alarm izleme ve kontrol,
  Tüm Elektrikli cihazların on/off kontrolü,
  Infrared (IR) ve Radio (RF) kontrol,
  IP üzerinden sistemlere uzaktan erişim,
  Telefon ile sistemlere uzaktan erişim,
  Hava Sensörleri ile sistemlerin kontrolü,
  Zaman Sensörleri ile sistemlerin kontrolü,
  Senaryolama,
  Enerji ölçümü,
  Ipad/Iphone, Akıllı Tablet/Telefon Üzerinden Tüm Sistemlere Erişim ve kontrol/kumanda



KNX/EIB Bina Kontrol sisteminin avantajları; Binanın güvenliğinin artışı, Tasarruf, Revizyonların kolaylıkla yapılabilmesi, Konfor, Geleceğe yönelik, Bol ürün çeşitliliği, Yaygın servis ve hizmet ağı vb. gibi sayılabilir.

KNX Sistem Cihazları Actuatorler (On/Off çıkış cihazları, dimmerler, perde/panjur modülleri, input modülleri vb.) ve sürücüler (Anahtarlar, Dedektörler, Termostatlar, Vana sürücüleri, Dokunmatik Paneller, Displayler, Hava Sensörleri vb.) olarak 2 ‘ye ayrılmaktadır. KNX Sistemi Besleme Kaynağı Hariç, minimum 2 cihaz, maksimum 57600 cihazdan oluşabilmektedir. Actuatorler ve Sensorler birbirleri arasında telgraflar göndererek haberleşirler. Sistem cihazları içerisinde bulunan mikroprosesörler bu telgrafları işleyerek, telgraf bilgisini ilgili cihaza iletir ve yine aynı cihazdan geribildirim bilgisini alır. Sistem cihazları Hem besleme gerilimlerini hem de telgraf bilgilerini yalnızca 2 telli Bus kablosu üzerinden temin ederler. Bu da KNX/EIB Sisteminin en önemli özelliğininden bir tanesidir.

Elektriksel Çalışma

Knx Sistem Cihazları Elektronik kısımlarının çalışması için bir gerilime ihtiyaç duyarlar. Her Actuator veya Sürücünün 29VDC voltaj ile beslenmesi gerektiği ve ortalama 10mA bir akım çektiği kabul edilmektedir. Bu da demek oluyor ki; 320mA’lik besleme kaynağından maximum 32 Adet Actuator/Sürücü, 640mA’lik besleme kaynağından da maximum 64 Adet Actuator/Sürücü beslenebilmektedir.

KNX Sistemi genişlemeye açık bir sistemdir. Besleme Kaynakları ile oluşturulan sistemler Line Coupler (Hat Bölge Bağlayıcı) cihazları ile birbirleri ile haberleşebilirler. Haberleşme omurga sistemi 15 Adet Besleme kaynağı ile oluşturulan bölge ile sınırlıdır. Yani 15 Adet Besleme Kaynağı 15 adet Line Coupler ile birbirleri ile haberleşebilir. Daha büyük projelerde ise Her 15 adet Sistem Diğer Sistemler ile yine Line Coupler’lar ile haberleşebilmektedir. Bu Sistemler arasında kullanılan Line Coupler’lara “Backbone Coupler” adı verilmektedir.